Doktor Gjilp ra Vepra m e r nd sishme letrare e Konic s sht padyshim proza e gjat satirike Doktor Gjilp ra zbulon rr nj t e dram s s Mamurasit Ndon se e pakryer ajo p rfaq son tiparet m karakteristike dhe vlerat e t

 • Title: Doktor Gjilpëra
 • Author: Faik Konica
 • ISBN: null
 • Page: 131
 • Format: Paperback
 • Vepra m e r nd sishme letrare e Konic s sht padyshim proza e gjat satirike Doktor Gjilp ra zbulon rr nj t e dram s s Mamurasit Ndon se e pakryer, ajo p rfaq son tiparet m karakteristike dhe vlerat e tij si shkrimtar n p rmasa t gjera Doktor Gjip ra u shkrua dhe u botua n gazet n Dielli n vitin 1924 Ishte koha kur kish triumfuar Revolucioni i Qershorit dheVepra m e r nd sishme letrare e Konic s sht padyshim proza e gjat satirike Doktor Gjilp ra zbulon rr nj t e dram s s Mamurasit Ndon se e pakryer, ajo p rfaq son tiparet m karakteristike dhe vlerat e tij si shkrimtar n p rmasa t gjera Doktor Gjip ra u shkrua dhe u botua n gazet n Dielli n vitin 1924 Ishte koha kur kish triumfuar Revolucioni i Qershorit dhe n gjirin e shoq ris shqiptare zhvillohej nj luft e ashp r politike, para saj shtroheshin probleme jetike si zgjidhja e form s s regjimit, reforma agrare, demokratizimi dhe modernizimi i aparatit shtet ror, emancipimi kulturor komb tar etj Vepra e Konic s sht pjell e k saj kthese socialhistorike q sapo niste n jet n e popullit ton Autori mori shkas nga vrasja e dy qytetar ve amerikan n Mamuras, q organizoi reaksioni feudal Konica krimin e Mamurasit nuk do ta v shtronte si nj rast t ve uar, po si nj ngjarje me kuptim t gjer shoq ror, ku mplekseshin interesa e synime t qarqeve t caktuara dhe shfaqej lufta politike e koh s Kjo ngjarje do t zgjonte idealet liridash se dhe iluministe t shkrimtarit dhe do ta frym zonte krijimin e nj vepre, q do t hidhte drit dhe do t p rgjith sonte realitetin shqiptar bashk kohor.Heroi i vepr s sht Doktor Gjilp ra, nj intelektual i ri shqiptar q kryen studimet p r mjek si n Rusi e Suedi dhe ndodhet para alternativ s t q ndronte jasht , ku e priste nj karrier plot prespektiv apo t kthehej n atdhe e t ndihmonte n m k mbjen e tj, ve an risht n p rmir simin e sh ndetit t popullit Ai vendos t kthehet n Shqip ri, atdhedashuria triumfon mbi interesat vetjake.Autori duke ndjekur vij n e jet s s heroit do ta p rshkruaj at n dy etapat kryesore koha e q ndrimit jasht atdheut dhe koha e ardhjes n Shqip ri N qoft se etapa e par sht njohja me doktor Gjip r n, etapa e dyt , q p rb n trungun e vepr s sht pjesa m e r nd sishme, q bart dhe mish ron idet e shkrimtarit Jeta e heroit larg atdheut sht dh n n plan p rshkrues, duke evokuar episode dhe gjendje t ndryshme shpirt rore, q nxjerrin n pah natyr n, interesat dhe karakterin e intelektualit shqiptar Ai sht n radh t par , atdhetar i bindur, njeri me kultur t gjer , mjek i pregatitur dhe human, i zgjuar dhe plot vullnet e vendosm ri Jan k to cil si, q e b jn at t kthehet n atdhe.Kthimi n Shqip ri e ve doktor Gjilp r n p rball nj realiteti trondit s dhe shtron para tij probleme q p rfshijn pamje t ndryshme t jet s shqiptare Brenda nj kohe t shkurt r, ai njihet me gjendjen e mjeruar t popullit, me padrejt sit q b hen n kurriz t tij, me aparatin shtet ror, ku mbizot rojn arbitrariteti, drama, intrigat, me n pun s injorant e anadollak N k t shtet tragjiko komik, opozit n e p rb jn njer z q s kan asgj t p rbashk t me ligjin dhe moralin.Vendin kryesor e n vep r e z n raportet q vendos doktor Gj lp ra me kategori t ndryshme t shoq ris shqiptare, me p rfaq suesit e tyre m tipik N k to marrdh nie zbulimi social psikologjik q b n autori, sht i nd rsjellt , nga nj an p rvijohet gjithnj e m qart karakteri dhe botkuptimi i doktor Gj lp r s, ideali i nj njeriu evropian, atdhetarizmi dhe humanizmi i nj njeriu t emancipuar, nd rsa nga ana tjet r, vizatohen figura t ndryshme t qarqeve zyrtare t paris t rretheve intelektuale Ve an risht figura e doktor Gj lp r s del mjaft e qart p rball dy koleg ve t tij, dr.Embrullahut dhe dr.Protogor Dhall s M shum , se n rethana pune, ata i njohim n biseda e debate, si tipa shoq ror t kund rt me heroin, me koncepte dhe praktika t ndryshme mjek sore Nd rsa doktor Gj lp ra sht njeriu i mjek sis moderne, partizan i natyr s, i helioterapis dielli, uji, ajri q mendon se natyra sht mjeku i par i njeriut, dy mjek t e tjer paraqiten anakronik , jan mish rim i dogm s mjeksore t shk putur nha jeta e parimet e shkenc s Bota e vjet r n k t vep r p rb het jo vet m nga dy mjek , por dhe nga figura t tjera negative I till sht ministri Salemboza, p rfaq sues tipik i forcave t prapambetura e antikomb tare, tipi i tiranit anadollak, intrigant e dinak, i zgjuar e i shkath t Kurse mjedisi dhe mend sia orientale e paris s kryeqytetit gjejn shprehjen e tyre n figurat e agallar ve tiranas si jan Muhedin Agai e Zylfikar Agai.N atmosfer n e zymt t jet s shqiptare t koh s autori ndesh dhe njer z t mir , t dal nga populli, q ngjallin simpati e nderim Mbeten t paharruara n mendjet e lexuesit dy vajzat fshatare, plaku martaneshas, polici i dogan s, Arifeja, Ali Bibi Megjith nj lloj skepticizmi q ndihet n paraqitjen e tyre, ata dalin n nj drit t ngroht , me vlera t v rteta njer zore, me bukuri e past rti shpirt rore, me zakone fisnike Mendimi i shkrimtarit sht se populli, duke qen i paditur dhe i pap rpunuar, ka n voj t st rvis shpirtin dhe mendjen Doktor Gj lp ra sht nj vep r e fuqishme satitike Duke pasur parasysh realitetin e r nd shqiptar, mend sit e anakronike e jet n e prapambetur, autori u kund rvihet atyre, i tall dhe i godet pa m shir Q ndrimi ideoemocional mohues b n q n faqet e vepr s t ndihet qes ndia dhe ironia, satira dhe sarkazma Ata shfaqen e mish rohen me forc artistike n skena dhe personazhe, n situata dhe portrete tep r t goditura P rdorimi mjesht ror i detajit, plasticiteti i gjuh s, ngjyrimet q merr fjala, e b jn satir n e Konic s, origjinale e t natyrshme.Tema dhe problematika e mpreht shoq rore, fryma mohuese e disa prej dukurive shoq rore dhe notat e fuqishme satirike e b jn Doktor Gj lp r n nj vep r me tipare t shquara realiste Konica sjell k shtu nj ndihmes t r nd sishme n pasurimin dhe forcimin e realizmit n let rsin shqiptare.Nga pikpamja kompozicionale, edhe pse vepra sht e pap rfunduar, jan hedhur linjat kryesore dhe sht p rcaktuar edhe thelbi i figur s s heroit Mund t themi se ajo p rb n hyrjen e nj romani q Konica p r arsye t ndryshme nuk e oi deri n fund Vepra sht e pasur me l nd jet sore, e ngarkuar me ngjarje e biseda, me detaje t shumta K to kan sjell ngath simin e aksioneve dhe nj far proleksiteti.Te Doktor Gj lp ra Konica provon edhe nj her at q ka th n Noli p r t se ai sht krijues i proz s moderne shqiptare Kjo duket si n konceptimin e vepr s edhe n mjesht rin e rrall , t p rdorimit t gjuh s Gjuha e Konic s sht e pasur, e bukur, e fuqishme, me nd rtime e struktura sintaksore thjesht shqipe N proz n e gjat ajo sh rben p r individualizimin dhe zbulimin e karaktereve t personazheve.F.Konica sht nj nga stilist t e rrall t gjuh s shqipe Ai zbatoi parimin se ekonomizimit t fjal s, t lakonizimit t saj, duke synuar hijeshin , sakt sin , thjesht sin dhe eleganc n.Ndikimi i personalitetit t Konic s si artist dhe erudit sht i ndjesh m n let rsin dhe kultur n shqiptare.

  Dr Gjilpra Dr Gjlpra sht nj vepr satirike e shkruar nga Faik Konica, botuar n nj seri shkrimesh n gazetn Dielli n vitin Sipas Robert Elsie kjo vepr e paprfunduar mund t konsiderohet roman, ndrsa sipas Kristaq Jorgos vepra mund t konsiderohet e ndrprer por jo e paprfunduar. Doktor Gjilpera by Faik Konica Nje kryeveper shpotitese e mentalitetit te prapambetur shqiptar dhe hipokrizise se njerezve Doktor Gjilpera, pavaresisht prejardhjes se tij shqiptare e gjen veten ngusht kur troket per here te pare ne dyert e bashkekombasve te tij. Doktor Gjilpra Analiza Rapitful Shqip Ketu do te gjeni nje analize apo referat per veprenDoktor Gjilpra nga Faik Konica.Doktor gjilpera referat,analiza,referate shqip,analiza shqip,analize,permbledhje,doktor gjilpera analiza,doktor gjilpera ,doktor gjilpera subjekti Doktor Gjilpra Analiza dhe Referate Dec , Doktor Gjilpra Analiza From rapitful April , PM Ketu do te gjeni nje analize apo referat per veprenDoktor Gjilpra nga Faik Konica.Doktor gjilpera referat,analiza,referate shqip,analiza shqip,analize,permbledhje,doktor gjilpera analiza,doktor gjilpera ,doktor gjilpera subjekti Doktor Gjilpra Analiza dhe Referate Scoop Doktor Gjilpra Analiza From rapitful April , PM Ketu do te gjeni nje analize apo referat per veprenDoktor Gjilpra nga Faik Konica.Doktor gjilpera referat,analiza,referate shqip,analiza shqip,analize,permbledhje,doktor gjilpera analiza,doktor gjilpera ,doktor Dr Gjilpra Home Facebook See of Dr Gjilpra on Facebook Log In or Create New Account See of Dr Gjilpra on Facebook Log In Forgot account or Create New Account Not Now Community See All people like this people follow this About See All. Doktor Gjilpera shqiperia Veanrisht figura e doktor Gjlprs del mjaft e qart prball dy kolegve t tij, dr.Embrullahut dhe dr.Protogor Dhalls M shum, se n rethana pune, ata i njohim n biseda e debate, si tipa shoqror t kundrt me heroin, me koncepte dhe praktika t ndryshme mjeksore. Doktor Gjilpera Pdf Joomlaxe PDF solution comparison Nuance PDF, Customer Servi Document Imaging Solutions Comparison Chart Nuance Power PDF PDF solution comparison Power PDF Standard and Power PDF Advanced. Paloka nuk sht Doktor Gjilpra Shqiptarja Ndaj mendoj se protesta duhet t ishte pasoj dhe jo shkak pr t prmbysur nj system ku vet kjo klas politike me veprimet dhe mos veprimet e saj e ka ngritur, ndaj mendoj se n t dy kaht e litarit dhe politiks shqiptare gjen vec Dr Protagoras dhe Dr Emrullahu, askund Doktor Gjlpra. Doktor A Home Facebook Doktor A , likes talking about this The official Facebook page for English artist Doktor A.You can find out at mechtorians

  • Free Download [Science Fiction Book] ✓ Doktor Gjilpëra - by Faik Konica ä
   131 Faik Konica
  • thumbnail Title: Free Download [Science Fiction Book] ✓ Doktor Gjilpëra - by Faik Konica ä
   Posted by:Faik Konica
   Published :2018-012-15T15:02:45+00:00

  One thought on “Doktor Gjilpëra”

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *